نشست همافزایی دستگاههای اجرایی موثر در توسعه روستایی با حضور معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری و دستگاههای موثر، برگزار و موانع موجود در شناسایی روستاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت
نشست همافزایی دستگاههای اجرایی موثر در توسعه روستایی
نشست همافزایی دستگاههای اجرایی موثر در توسعه روستایی
به گزارش خبرگزاری روستا، دومین نشست همافزایی دستگاههای اجرایی موثر در توسعه روستایی با حضور معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری و دستگاههای موثر، برگزار و موانع موجود در شناسایی روستاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
*** نقش معاونت توسعه روستایی در توسعه روستایی
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در این نشست، پیرامون مقوله کدگذاری روستاها و طرح به روزرسانی فهرست روستاها، اظهار داشت:
برای شناسایی روستاها باید نظر معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری بعنوان مجموعهای سیاستگذار در این حوزه گرفته میشد. زیرا این مجموعه ارتباط مستقیم با روستاها و روستائیان و مشکلات این حوزه دارد.
وی تعریف موجود از روستا را محل ایراد دانست و تصریح داشت:
طبق تعریف موجود، روستا مکانی است که از ۲۰ خانوار یا ۱۰۰ نفر جمعیت تشکیل شدهباشد. باید به این نکته توجه داشت که مبنای تعریف ۲۰ خانوار چیست و به عنوان مثال چرا ۱۵ خانوار ذکر نشده است.
*** بیگانه بودن وزارت کشور با معاونت توسعه روستایی
رضوی درباره لزوم وجود سابقه تاریخی روستاها نیز گفت:
شهر جدید هشتگرد با وجود اینکه سابقه تاریخی ندارد، ولی مجوزهای لازم برای تشکیل آن داده شده است، اما وجود سابقه تاریخی به عنوان یکی از شرطهای تشکیل روستاها معرفی شده است و چرا باید محدودیتی این چنینی در شهرها نباشد، اما مانع تشکیل روستاها شود.
وی با انتقاد از مسئولین وزارت کشور، تصریح کرد:
متاسفانه وزارت کشور با معاونت توسعه روستایی تا حد زیادی بیگانه است و حتی نظرات این مجموعه سیاستگذار را جویا نمیشود.
*** اهمیت نشستهای هم افزایی
وی تشکیل نشستهای همافزایی را بسیار حائز اهمیت خواند و با اشاره به روند طولانی طرح سازمان توسعه روستایی در مجلس، اظهار داشت:
طرح سازمان توسعه روستایی دو سال وقت مجلس را گرفت و در نهایت تصویب نشد، اما اگر برای این طرح، نشستهای هم افزایی این چنینی برگزار میشد، با سرعت بیشتری در مجلس تصویب میشد.
معاون توسعه روستایی با اشاره به اینکه هیچ طرحی در مجلس مطرح نمیشود مگر اینکه ریشهاش در یکی از دستگاههای اجرایی باشد، تصریح کرد:
اگر بنا باشد سیاستگذاری انجام شود یا چنین طرحی تصویب شود، باید همه دستگاههای مرتبط را دخیل کنیم، تا مخالفتها با اجرای طرح، به حداقل برسد.
معاون توسعه روستایی در خصوص نقش بخشدارها نیز، اظهار داشت:
در تقسیمات کشوری، پایین ترین ردهای که با مردم ارتباط دارد، بخشدار است و مسئولیت یک شهر و حدود ۵۰ روستا را دارد.
بخشدار باید تشخیص دهد عدهای که امروز در روستایی ساکن شدند، باید اقدامات لازم را برای انتقال آنها صورت گیرد یا نگهداری موقت را برای آنها انجام دهد و این وظیفه مهمی است که بخشدارها باید آن مدیریت و اجرا کنند.
*** فرصتها و تهدیدات در شناسایی روستاها
مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری نیز با اشاره فرصتها و تهدیدات در موضوع شناسایی روستاها، اظهار داشت:
بسیاری از نقاط در کشور وجود دارند که به عنوان روستا نمیشناسیم، اما شرایط روستا شدن را دارند، لذا باید به این مناطق شناسایی و به آنها کد روستایی داده شود.
جلالی در ادامه افزود:
نباید هر نقطه جمعیتی را به عنوان روستا معرفی کنیم و فقط نقاطی را که قابلیت روستا شدن دارند را لباس روستا بپوشانیم.
وی در رابطه با تهدیدات تشکیل روستاها اظهار داشت:
در مکانهایی مانند مناطق زاگرس و البرز، نقاط جمعیتی کوچک شکل میگیرند و خواهان روستا شدن هستند.
در این گونه نقاط که منابع حیاتی و زیستی یک منطقه بزرگ و پراکنده در آن نقطه جمع شده است، شاهد انحصار این منابع توسط اهالی آن روستا هستیم.
مدیر کل دفتر تقسیمات کشوری در خصوص موانع موجود در این روند، اظهار داشت:
کندی نظام اداری و بوروکراسی اداری از جمله موانع موجود در شناسایی روستاها میباشد که باید از سوی همه دستگاهها مورد توجه جدی قرار گیرد.
جلالی در پایان صحبتهای خود درخواست کرد تا دولت کمیتهای تشکیل دهد، تا روستاهایی که مورد شناسایی قرار نگرفتهاند را مجددا مورد شناسایی قرار دهد.
*** ضرورت توجه بیشتر به امور عشایر
نماینده سازمان امور عشایر نیز با اشاره به اینکه محل استقرار عشایر در تقسیمات کشوری مطرح نشده است، اظهار داشت:
بسیاری از روستاهای کشور بعد از سال ۱۳۶۶ ایجاد شدهاند و عمدتا عشایری هستند که بصورت خودجوش، آبادی ایجاد کردهاند و به مرور زمان روستا تشکیل شده است.
نماینده سازمان امور عشایر با تاکید بر ضرورت ارائه یک طرح آمایشی برای سازماندهی استقرار عشایر، افزود:
تا زمانی که به عشایر و مسائل این حوزه توجه نکنیم، برنامههای توسعه روستایی موثر نخواهد بود.
*** تعریف دقیق روستا و مزرعه
رئیس انجمن علمی توسعه ایران نیز در این نشست بر اجرای طرحهای مصوب سال ۹۳ کمیته ملی توسعه پایدار روستایی تاکید کرد.
نماینده وزارت جهاد کشاورزی نیز حفظ اراضی ملی و طبیعی را جزو سیاستهای این وزارتخانه عنوان کرد و بر لزوم تعریف دقیق روستا و مزرعه در تقسیمات کشوری تاکید کرد.
*** ارجاع موضوع شناسایی روستاها به شورای همافزایی
در پایان این جلسه پیشنهاد شد، وزارت کشور موضوع شناسایی روستاها را بعنوان یک دستور مهم به شورای همافزایی ارجاع دهد تا نظرات دستگاههای دیگر نیز اخذ شود و در نهایت به عنوان تصمیم نهایی به هیئت دولت و مجلس ارسال شود
تلفن واحد پشتیبانی و فروش: 7000 15 35 011 داخلی 3
همراه (مدیر فروش) : 2208 666 0911
مازندران بابل چهار راه نواب صفوی روبروی اشرفی 16 جنب گل و بلبل
تلفن و فکس: 7000 15 35 011