الزامات دستیابی به مدیریت توسعه یکپارچه روستایی در ۱۷ امین نشست از سلسله نشستهای تخصصی در حوزه برنامهریزی و توسعه روستایی بررسی شد
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی،در ابتدای این نشست، فرهاد عزیزپور دبیر علمی نشست، ضمن خیرمقدم بهتمامی حاضرین در این نشست، به مسائل و چالشهای موجود در روستاهای کشور اشاره و ساختار تشکیلاتی و مدیریتی که برای توسعه مناسب روستاها و مناطق عشایری موردنیاز است را موردبحث قرار داد. وی تأکید کرد که عدم یکپارچگی در حوزه مدیریت روستایی و ضعف مدیریت روستا در سطح محلی از مهمترین چالشهای حال حاضر مدیریت روستایی در سطح کلان است.
بهزاد دوستی سبزی پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی سخنرانی خود را با موضوع زمینههای شکلگیری سازمان پیشرفت و آبادانی امور روستایی و عشایری آغاز نمود. وی در ابتدا وظایف دولتهای محلی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی را که عمدتاً شامل حفظ سرمایههای اجتماعی، سرمایهگذاری، توسعه گردشگری و اشتغال برشمرد و در ادامه گذر از نظام برنامهریزی متمرکز به سمت نظام دوسویه و تعاملگرا را مستلزم توجه همهجانبه به توسعه روستایی دانست و ضمن تبیین وضع موجود بر این نکته تأکید کرد که بر اساس آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران بهطور میانگین هر ده سال جمعیت روستایی ده درصد کاهشیافته است.
دوستی سبزی در راستای رفع این چالشها به راهکارهای قانونی ارائهشده در برنامههای ششم و هفتم اشاره و بیان کرد که در برنامه ششم جز ۳ بند ۲۷ مدیریت یکپارچه امور روستایی را بهعنوان راهکار کاربردی برشمرد که این اقدام اجرایی نشده و در سال ۱۳۹۳ معاونت مناطق محروم و کمتر توسعهیافته به معاونت توسعه روستایی تغییر نام داد اما نتوانست به اهداف از پیش تعیینشده دسترسی پیدا کند و در برنامه هفتم ماده ۵۱ تشکیل سازمان پیشرفت و آبادانی امور روستایی و عشایری ذیل وزارت جهاد کشاورزی، بهعنوان راهکار رفع چالشهای مدیریت توسعه روستایی بیانشده است.
محمدعلی حامدی، رئیس هیئتمدیره شرکت مهندسین مشاور رویان سخنرانی خود را با موضوع الزامات و چالشهای مدیریت توسعه یکپارچه روستایی در ایران آغاز نمود. در ابتدا به تعریف مفاهیم پایهای مانند “ادراک فضایی روستا” و تأثیر تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فناورانه بر ساختار و کارکردهای روستایی اشاره و تأکید داشت که اهمیت و ضرورت یکپارچگی در توسعه روستایی بهویژه در پیوند با روندهای توسعه شهری و منطقهای بیشازپیش باید موردتوجه قرار بگیرد.
رئیس هیئتمدیره شرکت مهندسین مشاور رویان در بخش دیگر از سخنان خود ضمن آسیبشناسی وضعیت فعلی مدیریت توسعه روستایی، به چهار مؤلفه کلیدی در حوزههای یکپارچه نگری به مفهوم روستا، توسعه کشاورزی، کارکردهای فضایی و اقدامات کالبدی پرداخت. همچنین به تفرق نهادی در برنامهریزیها و مدیریت روستایی اشاره کرد و مشکلات مربوط به تعدد مراکز تصمیمگیری و عدم انسجام نهادی را مورد نقد قرار داد.
وی افزود: سیاستگذاری روستایی و توسعه کشاورزی در کشورهایی از قبیل انگلیس و امریکا تنها به کشاورزی معطوف نشده و در قانون هم بخش کشاورزی تنها باید ۶۰ درصد از امنیت غذایی کشور را تأمین کند. توسعه کشاورزی با هر شرایطی بالاخص در حال حاضر که با بحران آب مواجه هستیم، منطقی نخواهد بود.
حبیب جباری معاون امور آمایش و توسعه منطقهای سازمان برنامهوبودجه، سخنرانی خود را در ارتباط با تشکیل سازمان پیشرفت و آبادانی امور روستایی و عشایری با تأکید بر درس آموختههای برنامههای توسعه روستایی در برنامه پنجم و ششم آغاز و در ابتدا به ضرورت توجه به نهاد توسعه روستایی در برنامه پنجم بند الف ماده ۱۵ و ماده ۲۷ برنامه ششم تأکید و به این مهم اشاره کرد که ایجاد سازمان توسعه روستایی و مدیریت یکپارچه توسعه روستایی نتوانست موفق باشد و این عامل باعث شد که نگاه به روستا به حاشیه رانده شود.
جباری در بخش دیگر از صحبتهای خود به تحلیل ماده ۵۱ برنامه هفتم و ارزیابی اقدامات انجامشده پس از انقلاب در حوزه روستا پرداخت و بیان کرد که عمدتاً در حوزه ساختاری، بجای اصلاح به سمت ایجاد ساختار رفتهایم که این امر خود باعث بروز موازیکاریها در بین دستگاههای مختلف شده است.
معاون امور آمایش و توسعه منطقهای سازمان برنامهوبودجه در بخش پایانی صحبتهای خود به این نکته تأکید کرد که نظام اداری ایران، بخشی است و بوروکراسی اداری در حوزههای مختلف پیچیدگی دارد که این امر خود باعث سردرگمی و عدم تحقق برنامهها شده است. وی در خصوص سازمان پیشنهادی نیز سناریوهایی را مطرح نمود که ازجمله آنها میتوان به توجه به جایگاه شورای عالی توسعه جهاد سازندگی و رایزنی با مجلس جهت اصلاح و بازنگری طرح تدوینشده، اشاره نمود.
تلفن واحد پشتیبانی و فروش: 7000 15 35 011 داخلی 3
همراه (مدیر فروش) : 2208 666 0911
مازندران بابل چهار راه نواب صفوی روبروی اشرفی 16 جنب گل و بلبل
تلفن و فکس: 7000 15 35 011