در ابتدای این نشست، اسمعیل زیارتی نصرآبادی، رئیس مرکز مطالعات برنامهریزی شهری و روستایی، ضمن تبیین اهداف پویش ملی دوشنبههای دانشی و نقش آن در به اشتراکگذاری دانش در خانواده بزرگ مدیریت شهری و روستایی کشور، خلاصهای از مباحث مطروحه در نشست پیشین این پویش که درخصوص ضرورتها، مفاهیم و مبانی نظری بازآفرینی بودرا ارایه نمود.
وی درخصوص مبحث ارکان بازآفرینی شهری به تبیین ۴ مقوله اساسی نقش دولت و مردم در بازآفرینی، اهداف کلان بازآفرینی، اقدامات و برنامههای بنیادین و نقش کنشگران اجتماعی در فرآیند بازآفرینی اشاره کرد.
زیارتی نصرآبادی در ادامه درخصوص ابعاد اجتماعی – اقتصادی بازآفرینی که توسط یکی از سخنرانان نشست پیشین مطرح شده بود، به موضوعاتی همچون؛ ضرورت توانمندسازی و آموزش، توجه به ویژگیهای اجتماهی و فرهنگی محلات هدف، شهروندمداری، توجه به سرمایههای اجتماعی و هویت محلات هدف و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
وی در ادامه به نقش دولت در فرآیند بازآفرینی اشاره کرد و گفت: دولت می بایست نقش حمایتگر و تسهیل گر داشته باشد و از طریق اصلاح زیرساخت ها و قوانین و مقررات زمینه را برای جلب مشارکت مردم و پیشبرد برنامهها ایجاد نماید.
وی به پایداری بازآفرینی شهری از طریق ایجاد جریانسازی و ظرفیتسازی اشاره نموده و نقش مردم را بعنوان کنشگران اصلی فرایند بازآفرینی شهری مهم دانست.
وی در ادامه افزود: شاید اشکالات موجود در طرحهای توسعه شهری، فقدان نگاه آمایشی در مدیریت شهری، بی توجهی به هویت شهرها و کم توجهی به سرزندگی اقتصادی و اجتماعی، توجه بیش از حد به ابعاد کالبدی شهر و کم توجهی به ثروتها و ارزشهای فرهنگی ما را به مرحلهای رسانده که اکنون با محله هایی مواجه هستیم که نیاز به بازآفرینی در آنها به طور جدی حس می شود.
سپس محمدعلی طالبی، عضو هیات علمی دانشگاه و شهردار اسبق سبزوار در ارایه خود با موضوع “پیوستگی بازآفرینی و مدیریت شهری”، بازآفرینی بدون توجه به حوزه انسانی را بدون معنا و مفهوم پنداشت و گفت: مدیریت سنتی و خلق فرآیندهای جدید در مدیریت شهری از طریق بازآفرینی قابل اجراست، چراکه قرار نیست خروج سریع و فوری از مدیریت سنتی داشته باشیم بلکه نیازهای نو ما را ملزم به حرکت به سوی مدیریت شهری نوین می دارد که این امر نیازمند ایفای هنر در مدیریت شهری است که بتواند با تلفیق مدیریت سنتی و مدرن در اجرای بازآفرینی گام بردارد.
وی افزود تلفیق حکمرانی و حکمروایی موجب شده ذینفعان محلی و ملی در کنار هم قرار بگیرند. در واقع در بازآفرینی جامعیت وجود دارد که هم به مباحث اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به طور همزمان میپردازد.
وی در ادامه به تجربه شهرداری سبزوار در اجرای دو برنامه مشترک جامع بازآفرینی اشاره کرد که با همکاری نهادها و انجمنهای محلی و ملی اقدامات موثری را به انجام رسانده است و گفت: در این برنامه احیا و ارتقاء هویت محله بعنوان سلول بنیادی برنامه های بازآفرینی در راس امور قرار گرفته است.
طالبی در ادامه به اقداماتی که شهرداری سبزوار در محلات مورد هدف انجام داده است اشاره کرد و افزود: براساس مصاحبه با گروههای متعدد اجتماعی، رسمیت بخشی به محلات، هویتدار شدن محلات و توجه به ساکنین محله های ضعیف میتواند موجب افزایش انسجام اجتماعی شهروندان گردد.
دیگر سخنران این نشست برزویی رئیس دبیرخانه جمع آوری و ترویج تجربیات بازآفرینی شهری منطقه ۵ کشور بود که طی سخنانش گفت: سبزوار در مسیر بازآفرینی شهری حرکت کرده ولی هنوز تجربه این شهر در بازآفرینی کامل نیست، لذا نیاز به بسترسازی و پلتفرم مشترک دارد.
وی در ادامه به موقعیت، اقدامات و روند تحول بازآفرینی شهری، مطالعات توانمندسازی، ابلاغ و تصویب سند بازآفرینی شهری سبزوار اشاره نموده و اقدامات شهرداری سبزوار در بازآفرینی، مسائل و بسترسازیها و تجارب مفیدی که میتواند بعنوان راهگشا برای شهرداری های کشور باشد را به تفصیل بیان کردند.
در پایان این نشست اسمعیل زیارتی نصرآبادی رئیس مرکز مطالعات راهبردی و آموزش شهری و روستایی سازمان، ضمن تشکر از شهرداری سبزوار و سخنرانان این نشست، هدف نهایی را احیای بازآفرینی شهری در بافتهای فرسوده و محلات هدف دانست و ابراز امیدواری کرد که با اقدامات پیشگیرانه و درمانی بتوانیم شاهد ارتقاء کیفیت زندگی شهری باشیم و تجربه عملی شهرداری سبزوار توانسته باشد برای سایر شهرهای کشور مفید فایده بوده باشد و در آینده بتوانیم با توجه به محله محوری و افزابش مشارکت ذینفعان و مردم، زیست پذیری شهرها را ارتقاء دهیم.
تلفن واحد پشتیبانی و فروش: 7000 15 35 011 داخلی 3
همراه (مدیر فروش) : 2208 666 0911
مازندران بابل چهار راه نواب صفوی روبروی اشرفی 16 جنب گل و بلبل
تلفن و فکس: 7000 15 35 011